Ime a recept:
Hozzávalók:
4 burgonya meghámozva és vékony kockára vágni
2 póréhagyma alaposan megmosva és felszeletelve
2 gerezd fokhagyma felszeletelve
1,5 l zöldségleves alaplé
2 dl tejszin
Elkészités:
A póréhagymát és fokhagymát felrakjuk kevés olajon párolni.
Hozzáadjuk a burgonyákat és felöntjük az alaplével.
Ha megfőtt, átturmixoljuk és hozzáadjuk a tejszint.
Beforraljuk a levest és már kész is.
Tálalhatjuk piritott zsemlekockával.
Póréhagyma kisokos
Magyarországon kevésbé ismert, de más országokban széles körben fogyasztott zöldségnövény.A vöröshagymával szemben nagy előnye, hogy fogyasztása nem okoz gyomorégést, erős szaga nincs.
- Mint minden hagymaféle, ez is baktérium- és vírusölő.
- Nyersen fogyasztva segíti a bélmozgást, így az emésztést is.
- Serkenti a vízkiválasztást, tehát jó méregtelenítő.
- Ruténtartalmának köszönhetően védi és erősíti a hajszálereket.
- Sok kísérletet végeztek vele, és megállapították, hogy nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztva csökkenti a káros koleszterin-, és növeli a jó koleszterinszintet, hasonlóan a fokhagymához. Annyi a különbség, hogy a póréhagyma ezekből az anyagokból kisebb mennyiséget tartalmaz, így többet kell fogyasztani belőle.
- Azt is megállapították a kutatók, hogy a póréhagyma heti 2-3-szori beiktatása az étrendbe csökkenti a vastagbél- és a prosztatarák előfordulásának kockázatát. A hagymákban található anyagok megvédik a vastagbél sejtjeit a méreganyagoktól, amelyek rákot okoznak.
- A brokkolihoz, spenóthoz, feketeribizlihez hasonlóan kaempferolt tartalmaz, ezzel 1984 és 2002 között végeztek kutatásokat, melynek végkövetkeztetése szerint azoknál a nőknél, akiknek az étrendjében sok kaempferol volt, 40%-kal csökkent a petefészekrák megjelenésének kockázata.
- A hagymaféléket jó mangán, B6-, C-vitamin-, folate-, vasforrásként tartják számon. Ez az összetétel a vércukorszintet stabilizálja, lassítja annak felszívódását, biztosítja, hogy anyagcseréje tökéletes legyen.
- Európában talán a svájciak fogyasztják a legtöbb póréhagymát, kedvelt fűszernövény Angliában, a többi európai országban főleg leveszöldségnek használják. Amerikában egyáltalán nem ismerik.
Jó étvágyat!
Tünde
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteBárki is vagy, de legközelebb érthetőbben közöld a mondanivalódat. A fiam ugyan tanul japánul, de még közel sem tud ennyire jól.
ReplyDeleteTünde
Az elöző hozzáaszólásokat töröltem, mert pornólapokra mutatott a link.
ReplyDeleteTünde
Szia!
ReplyDeleteAz én kisfiam tejallergiás, így rendszeresen főzök tejtermék nélkül. Tudom, a laktózmentes étrend kissé más, de hátha találsz jó recepteket az oldalamon:
http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/
Egyébként hasonló póréhagymaleves recept van az én oldalamon is, igaz, amikor készítettem, a tejallergia még nem volt napirenden.
Üdv,
Alexandra
Sydneyből