23 May 2010

Barátnők és más apróságok

Ma átjött a Regi legjobb barátnője. Jól kifestették magukat, előkerült a rúzsom is meg a körömlakk. Az eredmény kétségtelenül mókás lett.
Andrással ebéd közben ki is tárgyaltuk a témát. Mit látnak a gyerekek a nekik készült filmekben és bizony milyen következményei lehetnek a filmekben látott példáknak.
A Regi nagyon komolyan megsértödött, amikor nem vettem meg neki a magassarkú cipőt. Nem érti, hogy neki miért nem lehet make-upja, hiszen mindenkinek van. Melltartókat nézi a boltban és nem érti meg, hogy neki arra még nincs  szüksége. A tv-ben a filmekben meg csak nyomják a " neked erre baromi nagy szükséged van mert enélkül már nem is élet az élet" reklámokat és életérzéseket.
Nem is olyan régen láttam egy dokumentum filmet, aminek a cime Consuming Kids: The Commercialization of Childhood. Ajánlom minden szülő figyelmébe. Egy kis izelitő a tartalomból: A gyerekek egyre korábban válnak a reklámok célpontjaivá. Egyre erőszakosabban figyelik és térképezik fel őket, hogy minél inkább eggyé váljanak a termékeikkel és lehetőleg a cégük fogyasztói maradjanak egész életük folyamán. Nincsenek azzal kapcsolatban morális korlátaik, hogy amiket eladnak a gyerekeknek azok egyáltalán egészségesek-e az ő korukban és milyen hatással lesz a további fejlődésükre?
A céljuk egy olyan jövő megalkotása ahol az ember szinte rögtön a születés után fogyasztóvá váljon, vágyakat teremtenek benne olyan termékek iránt, amikre nincs is szüksége, de egy olyan társadalomban, ahol az határozza meg az ember megítélését, hogy mije van, addig fogja nyaggatni a szüleit, amíg azok megveszik neki amit akar vagy pedig már gyerekkorában frusztrált és boldogtalan lesz, mert nem tud megfelelni azoknak a társadalmi normáknak, amiket az őt körülvevő reklámok elhitetnek vele.
A szülőknek nagyon nehéz dolguk van a helyes úton tartani a gyerekeiket, miközben egy több milliárd dolláros költségvetésű iparág akarja irányítani a gyerekek szokásait.

Sajnos én már tapasztalom, hogy milyen hatásal vannak a lányomra a reklámok és a Tini- filmek.  Regi még csak 9 éves de már most úgy viselkedik, mint egy kis tini lány. Ha nem engedem meg, hogy nézze a bugyuta filmeket, akkor én vagyok a rossz, mert bezzeg mindenki más az osztályból már látta. Nem könnyű, nem emlékszem arra, hogy ennyi idős koromban én igy viselkedtem volna. Most nem arról beszélek, hogy felvettem az anyukám magassarkú cipőjét, mert azt szerintem minden kislány felpróbálja. Emlékszem  egyszer kifestettem a körömeimet, akkor már idősebb voltam, mint a Regi, talán 13 is lehettem. Hát abból országos veszekedés lett, apukám azonnal lemosatta velem, amikor meglátta.Én még emlékszem, hogy milyen jókat babáztam és milyen klassz mesék mentek a tv-ben. Azok még a Reginek is tetszenek, ha megnézi őket. A jó kis Bagaméri, Rumcájz vagy a jó öreg Dr. Bubó.
Értem és tudom, hogy változik a világ, azt viszont kétlem, hogy ez lenne a helyes irány. Nem kéne elvenni a gyerekektől a lehetőséget, hogy gyerekek lehessenek, hogy maguk fedezhessék fel a világot lépésről lépésre. Igyekszem, hogy minnél kevesebb reklámot és filmet nézzenek a gyerekek és több könyvet olvassanak.

Valahogy a fiúkkal kevesebb ilyen gond van, vagy csak az én fiam más.



Mindenkinek szép hetet!
Tünde

3 comments:

  1. Én is falra tudok mászni az ilyen reklámoktól. Még jó, hogy mostanában lényegében egyáltalán nem néznek TV-t. Hétvégén max a Dorát megnézhetik, aztán slussz.

    De szerintem bizonyos dolgok már genetikailag kódolva vannak bennük. Gréti 2 éves volt, amikor zoknikat, zsepiket tömött a ruhája alá, mondván cici. A fodrásznál a hajcsavarókat tömte oda. :))

    Ő már így 5 évesen simán festené magát és hordana melltartót és magassarkút. Ha hagynám.

    Hogy kitől látja, nem tudom. Mert lényegében eddig csak az esküvőmön voltam sminkelve, nincs óriási mellem és nem is csinálok köré fesztivált és majdnem mindig sportcipőben vagyok.

    Egyszer valami rúzs volt a Barbie magazinban. Akkor még megvettük neki. No, az volt az utolsó eset ...

    Ahogy mondtad, egy gyerek legyen gyerek. Felnőttségre még ráér!

    ReplyDelete
  2. Nalunk nagy divat lett volna ha hagyom a High School Musical. A boltokban haromszoros aron arultak a HSM cipoket ruhakat stb. Egyszer vettem a Reginek egy sport cipot, ket honap mulva vittem vissza mert trapa lett. Meg jo, hogy visszaadtak az arat. En ertem a genetikai kodolast, de a gyartok ezt meg fel is erositik es a maguk javara forditjak. Kell a profit, na de ilyen aron? Elrabolni a gyerekektol azt, ami visszahozhatatlan? A gyerekseget. Ez felhaborit! A szuloket pedig olyan helyzetbe hozzak, amikre nem vagyunk felkeszulve es sokan nem tudnak helyesen donteni. Mindenkinek a gyerek boldogsaga az elso, es valljuk be a sok buta dolgoktol a gyerekek boldogak. De van a merlegnek egy masik oldala, ami majd a jovore fog kihatni. Ez egy mokuskerek, nem konnyu ilyenkor okosan donteni. Epe fakadasom van az ilyesmiktol. Bocsi. Tunde

    ReplyDelete