08 April 2011

Állás keresés

Biztos többen is leirták már elöttem, hogy itt hogyan is szoktak az emberek állást keresni. Nekem ez szokatlan volt a magyarországi viszonyokhoz képest, de gondolom az idő ott is változott. Talán 12 éve is volt, hogy utoljára kerestem állást Magyrországon. Ezért nézzetek el nekem, ha nem vagyok naprakész.

Én feliretkoztam a seek.com au lapon, ahonnan nekem naponta elküldik a vendéglátós állásokat. Ebből szoktam szemezgetni, elovasom a munkaköri leirást aztán döntök. Ilyenkor lehet jelentkezni online, elküldve egy önéletrajzot és egy un. kisérő levél (cover letter). Ezeket érdemes nagyon jól megirni, mert ezt olvassák el először és ha nem tetszik akkor már megy is a szemétbe. De lehet jelentkezni telefonon vagy emailben is. Vannak nagyobb cégek akiknek van saját honlapjuk és a seek rögtön oda irányit át. Én nagyon utállom ezeket, mert vannak elég bonyolultak is, de lényegében azokra a kérdéskre kell válaszolni, amiket már különben az önéletrajzodban is leirtál. Ha elküldted a jelenkezésed akkor jön a várakozás. Vannak cégek,akik megköszönik, hogy időt szántál a jelentkezésre de baromi sokan jelentkeztek arra a munkára és valaki mást vettek fel, akinek hatalmas gyakorlata van, általában több, mint neked. Aztán vannak cégek, akik szóra sem méltatnak, esetleg kis szerencsével hónapok múlva küldenek egy rövid emailt, hogy mást vettek fel a munkára, de megtartják a te önéletrajzodat, hátha lesz valami meló, amire te is alkalmas leszel. Vannak, akik nem is jelenkeznek többet.
 DE, ha egy olyan levelt kapsz, hogy a jelentekezésed továbbitották a "megfelelő személynek", akkor már van remény. Ha fel is hiv a "megfelelő személy", akkor már egész jók az esélyeid. Akkor már csak rajtad múllik, hogy mennyire tudod "eladni" magad. Ilyenkor azt is eldöntik, hogy behivnak-e interjúra vagy sem. Az interjún nagyon fontos a megjelenés és a viselkedés. Ha lehet, ne késs el és vegyél fel valami normális ruhát ami azért nem nagyon tér el az egyiniségedtől. Vannak szakmák, mint például az enyém, ahol behivnak egy kis gyakorlatra. Ez legálisan 4 óra lehet és nem fizetnek érte. Itt megnézik, hogy mit tudsz, hogyan bánsz a különböző eszközökkel. Sajnos vannak helyek, ahol ingyen akarnak dolgoztatni. Velem egyszer játszották ezt el, még nagyon az elején.
 Én nem megyek el ilyen gyakorlatokra, ha igen, akkor kikötöm, hogy egy óránál többet nem vagyok hajlandó dolgozni. Ha annyi idő alatt nem derül ki, hogy alkalmas vagyok-e akkor feleslegesen raboljuk egymás idejét. Akinek ez nem tetszik annál én nem is akarok dolgozni. Az én szakmai gyakorlatomal azt megtehetem, hogy kikötések csinálok, a kezdőknek nem ennyire könnyű a helyzetük.

Ahhoz a céghez ( I Compass Group) ahova most felvettek én már többször is jelentkeztem, tehát remény az mindig van, nem kell az első elutasitás után feladni. A múltkor behivtak interjúra egy másik beosztásra, de akkor mondtam a beszélgetés alatt, hogy reggel láttam egy másik poziciót,  amire majd otthonról jelentkezni fogok. Ez volt szerdán, csütörtökön hivtak, hogy szeretnének velem találkozni hétfőn, mert az a HR-os, akivel szerdán beszéltem emlitette, hogy engem érdekel a másik munka és Ő ajánlott engem erre az állásra. Hétfőn megvolt az interjú, ami jól sikerült, akkor már éreztem, hogy enyém az állás. Kedden el kellett mennem egy iskolának a konyhájára, hogy csináljak valami kaját. De ott alig volt alapanyag, tehát valóban nagyon kreatinvak kellett lennem. Azt kérték, hogy csináljak egy csirke ételt, egy tészta ételt, szendvicset, wrap-ot (torilla lapból készült szendvics féle) valamint három féle tapas-t ( úgynevezett falatkákat). A limitált alapanyagokból csináltam Bolognait (fűszerek és bor nélkül) penne tésztával, mézes-mustáros csirkét, sonkás-sajtos panninit, salátás-sajtos wrap-ot, füstölt lazacos és tejfölös krémet, amit uborkába töltöttem valamint találtam fűszeres tésztából készült kis pohárkákat , amiket megtöltöttem a krémmel. Piritottam kis zsemle szeleteket azoknak a tetejére pedig főtt csirkemellet raktam (valami gusztustalan) majonézzel bevonva. Saját vélemény, hogy a csirkemelles szendvicsek és a Bolognai valami förtelem lett.  Ez volt az a két étel, amit külön kérésre csináltam. Külön elmondták, hogy érthető, hogy nincs minden alapanyag a konyhán és a minőség nem az én hibám. A majonéz valami borzalom volt, úgy nézett ki mint a sűritett tej, amibe beleborult az ecet. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. De tojás és citrom hiányában még esélyem sem volt arra, hogy magam összeüssek egy ehető változatot. Ezeknek a hibáknak az elleneré nagyon meg voltak velem elégedve. Csak halkan jegyzem meg, hogy hogyan főzhetnek ott a szakácsok ha azok a pocsék kaják is izlettek nekik??? Azt mondták, hogy biztosan keresni fognak, mert nagyon tuti volt minden és rögtön el is küldik a véleményt rólam a regionális managernek. Szerdán délután fel is hivtak, hogy megmutatnák a helyet, hogy hol kéne dolgozni, aztán utána döntünk. Mármint ők és én. Tehát csütörtökön is elmentem, immáron negyedszerre az irodába és kimentünk megnézni a reptéren a kávázót-kantint (vagy minek is nevezzem).
Elmondtak mindent, bemutattak az ott dolgozóknak majd a területi manager kérdően nézett rám. A többit pedig már leirtam korábban.
Jövő héten csütörtökön kezdek, de akkor még csak tréningekre fogok menni valamint még  pénteken is. A cég nemzetközi  és 360,000 alkalmazottja van az egész világon. Szerintem egész jól fogom ott érezni magam. Egész más helyen fogok dolgozni, mint eddig. Ez azért nem az  a megszokott étterem-kávézó, és másképp is kell majd főzni. A cégnek van külön dietetikusa, hogy ki tudjam kérni a tanácsát, ha valamit változtatni akarok és tudni akarom az ételekben lévő tápanyagok összetételét. Tehát ők megadnak minden segitséget, nekem pedig hoznom kell a jó minőséget.


Tünde

3 comments:

  1. Na firefox-al nem frissít állandóan, explorerrel még ugyanaz.
    Szóval itt is gratula az új munkahelyhez!

    ReplyDelete
  2. Jo neked, nekem minden bongeszovel frissit:-(

    Itt is koszonom a gratulaciodat:-)

    Nektek is minden jot!!

    Tunde

    ReplyDelete
  3. upsssssssz! vagy megsem frissit ujra?! mintha megallt volna!
    kop-kop-kop 3X a fan!

    ReplyDelete