22 May 2011

Ezt a cikket ma olvastam......

és bevallom nekem tetszett. Na de ti mit gondoltok róla?

"Kiderült, ki a felelős a gyerekek elhízásáért?


Ronald McDonaldnak és a Happy Mealnek mennie kell! A világ 550 csúcsorvosa szerint ez lenne a megoldás arra, hogy a gyereke egészsége jobb legyen.

A szakemberek egy nyílt levélben közölték a világhírű étteremlánccal, hogy az ajándékok a felelősek a gyerekek elhízásáért, szerintük a Happy Meal, amihez játékokat lehet választani, szoktatják rá a kicsiket a gyorskajára. A Corporate Accountability International (CAI) nevű szervezet már korábban is igyekezett felhívni cégóriások figyelmét a felelősségükre például a PepsiCot és Coca-Colát a műanyagpalackok miatt támadta. 



Tegnap a CAI amerikai újságokban teljes oldalas hirdetésben közöltea McDonald'snak írt nyílt levelét. Arra is kérték a céget, hogy ne reklámozzanak gyerekeknek olyan ételeket, amelyekben sok a zsír, a só és a cukor.

A cég szóvivője kijelentette, hogy felelősségteljes a reklámtevékenységük, ami pedig Ronald McDonaldot illeti, a figura a '60-as évek óta a cég jelképe. "Ronald McDonald sosem hagyja el a McDonald'sot. Immár 35 éve a kabalánk - tette még hozzá a szóvivő. - Minőségi ételeket kínálunk. A Happy Mealben pedig széles választékot kínálunk a gyerekeknek."

Úgy tűnik, hogy a szervezet néhány szempontot kihagyott: egyrészt Ronald McDonald nevéhez fűződnek azok a házak, amelyek lehetővé teszik a súlyos beteg gyerekek szüleinek, hogy a kórházban lévő kicsik közelében lehessenek a legnehezebb időszakokban is.

A másik pedig a szülői felelősség kérdése: talán inkább őket kellene rávenni / megtanítani arra, hogy nemet tudjanak mondani a saját gyerekeiknek..."


Te mit gondolsz erről? Ki a felelős a gyermekek elhízásáért?

9 comments:

  1. Lássuk be: a McDonalds sokat változott az elmúlt 35 évben. Pl. ma már van lehetőség salátát is enni náluk, van kávé, változtattak összetevőkön. Azt nem lehet elvárni, hogy gyökeresen mást áruljanak, mint hamburgert, mert erre igény van. Népszerűségüknek nem csak a gyerekeknek kínált szolgáltatásuk az oka.
    De ha már itt tartunk, hány gyerekbarát éttermet vagy étteremláncot tudunk felsorolni, ahol a gyerekek játszhatnak, miközben a szülők esznek? A legtöbb gyerekbarát étterem kimerül abban, hogy van színes ceruzájuk, amivel a gyerekek lekötik magukat, van etetőszékük, a gyerekmenüben pedig négy féle étel (sült hal, csirke falatok, tészta és nem emlékszem a negyedikre), a tészta kivételéhez mindhez sült krumpli.
    Szóval lehet, hogy ezen is el kellene gondolkozni, hogy a McDönci vmit nagyon jól csinál, hogy a gyerekeket és a szüleiket odavonzza, ellenben más éttermekkel, ahol még azt sem nézik jó szemmel, ha a gyerek rohangál.

    Az egyetlen igazi gyerekbarát étteremként még az Ikea éttermét tudom felsorolni, azon kívül nagyon erősen kell gondolkoznom. Ha pedig igazán színvonalas helyben gondolkozom, ahol egy ünnepi wbédet vagy vacsorát is el lehet fogyasztani, akkor csak egy jut eszembe, az is Budapesten van. Ha még létezik egyáltalán...

    A cikk összefoglalójával maximálisan egyetértek. Könnyű a McDöncire fogni mindent, de a szülőknek sokkal nagyobb a felelősségük.
    Le kéne már szokni arról, hogy mindig másokat hibáztatunk a saját hülyeségünk miatt.

    ReplyDelete
  2. több szülő a gyerek nélkül jár *bűnözni*, ezzel egyet értek. gyerekkel kerüli a a számára is tudott kémiát.
    vagy:havonta egyszer viszi el a gyermekét.

    ReplyDelete
  3. is-is
    a felelősség otthon van,de tény, hogy ezek a vackok alattomos módon hálózzák be az életünket, és közvetett vagy közvetlen módon, de gyakorlatilag kitilthatatlan az életünkből.
    az idejét sem tudom megmondani, mikor jártunk utoljára ilyen, vagy más, ehhez hasonló gyorsétteremben, de előre tudom, ha a Gyerekem abba a korba ér, hogy a haverokkal mászkálnak ide-oda, már nem rajtam múlik a dolog, és bizony betérnek majd ide is.
    tetszik vagy sem, ezek a gyorséttermek, élükön a cikk főszereplőjével, státusszimbólumot teremtettek maguknak a fiatalok körében, és ezzel láncolják magukhoz az egyes korosztályokat.
    mondjuk ha egy kisgyereknek az az ajándék, hogy a szülők elviszik a mekibe, akkor nekik már igazán könnyű dolguk van...

    ReplyDelete
  4. Haaaaaaaaat, nem szamoltam ennyi hozzaszolassal. De latom erdekes temat vetettem fel. Lanyok nagyon orulok, hogy velemenyt mondtatok.
    Mi mar nagyon regota nem jarunk "mekibe" es a gyerekeim le is szoktak rola. Azt nem tudom, hogy a barataik hatasara be fognak-e menni, de egyenlore meg most mereven elzarkoznak a gyorsettermektol.
    Lehet, hogy kene nyitni egy gyerek barat ettermet, ahol egeszseges eteleket lehetne kapni.
    Ha nyerek a lotton lehet, hogy megcsinalom, mert az otlet szerintem jo. Hiszem Alexandra is ezt vetette fel, hogy keves etteremben nezik jo szemmel a kigyerekekt. Nekem mar nincs gondom, mert az enyimek nagyok, de emlekszem, hogy ez mar korabban is problema volt.
    Alexandra: A cikket a storyn olvastam. Mert mint mar emlitettem en mindent elolvasok, meg a bulvar lapokat is. Lam, ott is van erdekes dolog:-)
    Tunde

    ReplyDelete
  5. Szerintem nem a Meki hibája. Sőt a kólásokat sem hibáztatom. Ők próbálnak eladni valamit. Hogy megvesszük-e, rajtunk múlik.

    Nagyon sokan egyre kevesebb hangsúlyt fordítanak arra, hogy otthon főzzenek. Sokkal egyszerűbb beugrani a Mekibe. De ez nem a Meki hibája. :) Gyakran mi is megtesszük. De még mindig mértékkel. Sőt, az elmúlt időszakban stopot vezettem be. Nem megyünk és kész. Ha valahova elmegyünk, akkor csomagolok szendvicseket, gyümit és innivalót.

    Tehát csak a szülőn múlik, hogy milyen kaját ad a gyereknek. És talán (nem biztos) a nevelésen is múlik, hogy később mennyi gyorskajára fogja a gyerkőc pocsékolni a pénzt.

    ReplyDelete
  6. Rakd fel a FB megosztást és a jövőben is sok hozzászólást kapsz :)

    ReplyDelete
  7. Koszi, de mi az a FB? Persze az en hibam, mert meg nem hallottam rola. En meg mindig csak hobbi blogos vagyok.
    Mostansag szerintem meg a meghalasra sem erek ra, de azert irogatok ahogy idom engedi.

    Tunde

    ReplyDelete