04 November 2009

Melbourne Cup és Movember

Már november van és hamarosan itt a karácsony. Andris pontosan tudja, hogy még hány nap van hátra az iskolából (5 hét). De azért igy a hónap eleje sem eseménytelen. Tegnap volt a Melbourne Cup. Az év egyik legpatinásabb eseménye. Ez a nap Melbourne-ben ünnepnap, de szinte sehol sem dolgoznak nagy erőbedobással ilyenkor. Mindenki a futamot várja, a fogadás szinte kötelező. Az én munkahelyemen vakon fogadunk. Az egyik kollégám kivágja a lovak számát, nevét és a zsokék mezét. A lovak neveit kiirja külön-külön kis papirra aztán mindenki húz egy lovat, a tét nem nagy kb. 5 dollár, a ló mellé pedig odakerül a fogadó neve. Utána már csak a futamra kell várni és drukkolni, hogy a te lovad legyen a befutó. A nők ilyenkor nagyon kiöltöznek, hatalmas kalapokat vesznek a fejükre és már korán reggel pezsgőznek és hideg csirkesültet esznek. Nálunk is nagyon sokan voltak tegnap, mint minden évben. Nem csak a Boatshed de fent a function room is tele van ilyenkor. Tegnap közel 600 foglalásunk volt, a többi a betérő vendég. Az étteremben csak foglalásra lehetett ebédelni, itt közel 240-en voltak. Tiszta bolondokháza ez a vendéglátásban. Háromféle főételt szolgáltunk fel, előételnek hideg tengeri herkentyűk voltak és antipasto. A főétel az elmaradhatatlan steak, hal és csirke. Aztán jöttek a gyümülcs és sajt tálak. A pezsgő egész nap folyt. Tavaly nálunk az étteremben rendeztek versenyt is, hogy kinek van a legszebb kalapja, idén viszont nem volt semmi ilyesmi. Talán ez még mindig a válság hatása?


De beszéljünk egy kicsit a másik novemberi eseményről, amit Movembernek hivnak. Angolul a bajusz a moustache és ennek az első betüjét cserélik ki a november szóban, igy lesz a november movember.
Novemberben több bajszos férfit lehet látni, mint az év többi szakában. Ennek az oka a Movember. A férfiak (nem mindenki) novemberben bajszot növesztenek jótékony célból. Mégpedig a prosztata rák alapitvány megsegitésére, igy szereznek pénzbeli támogatásokat. Ebben a hónapban többet szóbakerül a férfiak egészsége és az őket fenyegtő betegségek. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés kár, hogy csak néhány országban fordul elő (Kanada, USA, Anglia, Irország, Ausztrália és Új-Zéland).
Ha többet is meg szeretnél tudni akkor itt a cim (csak angolul beszélőknek):http://au.movember.com/
Nem árt ha gyakrabban odafigyelünk az egészségünkre -nemre való tekintet nélkül- és nem csak akkor, mikor valamilyen alkalomból emlékeztetnek rá.


Tünde



No comments:

Post a Comment