10 November 2009

Mit szeretünk Ausztráliában

Ismét kevesen szavaztatok, de a leadott szavazatok tükrében hárman is egyenlő voksot kapott.
Nem lepődtem meg az eredményen.
Tehát lássuk az első helyezetteket:
- Sokat süt a nap
- Szabadság és egyenlőség
- Sok a strand és park



Én nagyon élvezem, hogy nincs olyan télies időjárás, mint Magyarországon. Itt még télen is süt a nap és még meleg is van.
A szabadság az valóban nagyobb.
Sydneyben biztos másképpen viszonyulnak a bevándorlókhoz, mint itt Brisbaneben.
Brisbane mostanában lett felkapottabb bevándorlás szempontjából. Azért már itt is jobban viszonyulnak a bevándorlók jelenlétéhez, mint mondjuk 10 ével ezelött. Ne értsen félre senki, ezzel csak azt akarom mondani, hogy Sydney a külföliek iránti toleranciában Brisbane elött jár. Ennek is megvan a maga oka. A nagy bevándorlási hullámoknál szinte mindenki Sydneybe vagy Melbournebe ment, Brisben megmaradt igazi Ausztrál városnak. Mig a többi várost szinesitették és átformálták a bevándorlók a saját kultúrájukkal, addig Brisbane megőrizte eredeti mivoltát. Hallomásból tudom, hogy itt nem kedvelték a bevándorlókat kb. 10-15 évvel ezelött.
Egyik ismerösőm emlitette néhány éve, hogy Sydneyben sokkal türelmesebbek voltak vele a hivatalokban, mint itt. Velem nem nagyon történ komolyabb atrocitás, néha a munkahelyemen volt egy-két elejett megjegyzés. Mára már szinte több külföldi dolgozikk a Regattában, mint Ausztrál, kezdik megszokni, hogy vannak akik akcentussal beszélnek.
Teljesen más téma, de ma tudtam meg, hogy itt is van Móricka a viccekben csak más a neve. Itt "little Johnny" a neve a rosszcsont kisfiúnak. Az éredekessége a dolognak, hogy a kollégám ugyanúgy jellemezte a kis Johnnyt, mint ahogyan én is jellmezném Mórickát.
 Ha már viccről esett a szó, akkor leirok egyet.

"- Miért sírsz Móricka?
- Apukám kalapáccsal ráütött az ujjára.
- De hát ezért neked nem kellene sírnod.
- Először én is csak nevettem..."

LITTLE JOHNNY TELLS A STORY
Little Johnny sees his father's car passing the playground and go
into the woods. Curious, he follows the car and sees his father and his aunt Jane "hugging" in the parked vehicle.
Johnny finds this very exciting and can barely contain himself so he runs home and starts to tell his mother,

"I was at the playground and I saw daddy's car go into the woods with aunt Jane. I went to look for them and I saw daddy giving aunt Jane a big kiss, then he helped her take off her shirt, then aunt Jane helped daddy take his pants off, then aunt Jane lay down on the seat, then daddy..."

At this point, Johnny's mother cut him off and said, "Johnny, this is such an interesting story. Suppose you save the rest of it for suppertime. I want to see the look on daddy's face when you tell it tonight."

At the dinner table, Johnny's mother asks him to tell his story, so Johnny starts to talk, describing the car into the woods, the undressing, laying down on the seat, and...

"...then daddy and aunt Jane did that same thing mommy and uncle Richard used to do when daddy was in the army."

A viccek után még emlitsük meg a sok parkot és strandot. A parkok nagyon rendezettek és tiszták. Sokan töltik a hétvégét a szabadba, egy kis BBQ vagy csak sportolás miatt mennek a parkokba. A strandok is tiszták, nincs eldobálva szemét vagy üveg, mindenhol van szemetes és az emberek el is mennek odáig. Én is rászóltam a gyerekeimre ha eldobták szemetet, még a cigizős időszakomba is kukába dobtam a csikket. Itt valahogy olyan természetes, hogy nem szemetelünk.



 Tünde

3 comments:

  1. Lehet, hogy az új hazád városainak a helyesírását ellenőrizned kellene....

    ReplyDelete
  2. Koszonom, hogy szoltal. Maskor jobban figyelek, remelem mas helyesirasi hibat nem talaltal, csak a Sydneyt irtam el. Kovetkezetesen.

    Tunde

    ReplyDelete