21 November 2010

Süti

Kihasználtam a mai napot és elkényeztettem egy kicsit a családot.
Mióta elkezdük a paleo tápálákozást nekem a legjobban a finom édességek hiányoznak. Mostanra már a kenyér is hiányzik. Eddig megoldottam egy kis gyümölcsel a hiányt, de egy ideje elkezdtem kisérletezni. Mára már a piskótámat teljesen tökéletesre fejlesztettem. Meg nem lehet mondani róla, hogy  nincs benne liszt és cukor.
A kenyérrel viszont gondban vagyok. Sok receptet kipróbáltam, de valahogy nem lett az igazi. Mindig olyan morzsalékos. A mai kenyérnek egész jó lett az ize, csak hát ez is morzsalékos.
Sikerült vennem kókusz lisztet. 15 dollár volt egy kiló, kicsit húztam a számat, de azért megvettem. Szóval ha nem jön össze a recept akkor kicsit drága mulatság lesz. Persze nem kell sok a kenyérhez.

Szeretem Alexa gastroblogját olvasni, nagyon sok finomság van fent. Onnan kaptam az ihletet a mai sütihez. Általában én azért olvasok recepteket, hogy ötleteket vegyek. Nagyon ritkán szoktam a recepteket követni. Persze vannak olyan ételek, amiket nem variálok. Ezek az alap receptek. Ezt mindig is szerettem a mesterségemben, hogy újabb ételeket találjak ki. Mert olyan jó alkotni!
De nem is szaporitom tovább a szót, ime a süti receptje. Amit talán Csokis-Marcipános csodának neveznék.

Hozzávalók a piskótához:
10 tojás
4 evőkanál méz
150 g. darált mandula
3 evőkanál kakaó
60 g. sütőpor


Elkészités:
Szétválasztom a tojásokat. A fehérjét felverem habnak a sárgáját pedig kikeverem a mézzel. A kikevert tojássárgához hozzáadom a kakaót majd a darált mandulát. Majd lassan beleforgatom a masszát a tojás habba.
Sütőpapirral kibélelt tepsibe teszem és előmelegitett sütőben (180 fok) kb.30 perc alatt megsütöm.
Megvárom, amig kihül. Addig megcsinálom a krémet vagy tölteléket.

Tegnap vettem sárgabarackot. Nem volt elég édes, ezért csináltam belőle lekvárt. Cukor helyett mézzel csináltam. Szerintem finom lett. Ezzel töltöttem meg a piskótát.
A piskóta tetejére 3 evőkanál kakaót 3 evőkanát sweetadint és egy kis vizet megolvasztottam, majd raktam bele 50 g. vajat. Ezzel a mázzal vontam be a piskóta tetejét.
Alexa blogján láttam a marcipán receptet. Én xilitol helyett sweetadint használtam és mivel nem volt rózsavizem ezért narancsvirág vizzel csináltam. Mikor elkészült a marcipán a Regi kis golyókat csinált amit aztán kakaóporba forgattunk. Ezzel diszitettük a sütit. A Regi szerint kicsit keserű lett, ezért őrőltem még egy kis sweetadint és azzat megszórtam a tetejét.

Ime az eredmény:
Ez a piskóta
Miután elkészült
Kicsit közelebbről
A Regi is segitett
Azt már nem is emlitem, hogy Andrásnak a kedvenc levesét is megcsináltam. Az Angol hagymalevest. Ez egy roppan egyszerű étel. Sok és mindenféle hagyma kell hozzá, meg leves alaplé. A hagymákat összevágom és megfonnyasztom az olajon, majd felöntöm az alaplével és rakok bele zsáját is. Aztán had rotyogon.

Most már jöhet a pihi igy estefelé mert holnap magyek dolgozni.

Tünde

2 comments:

  1. Hmmm, biztos nagyon finom lett, jól hangzik! :)

    ReplyDelete
  2. A gyerekeknek nagyon bejott mert szeretik a marcipant. A hazi baracklekvar is nagy kedvenc. Mondjuk nekem nem kedvencem a mez, talan ettol volt fura a lekvar ize. Nem volt rossz, csak ereztem benne a mezet.

    Tunde

    ReplyDelete