26 October 2010

Jack O’Lantern

Tegnap csináltunk a gyerekekkel töklámpást.
András soha nem szerette az olyan amerikából átvett dolgokat, mint a Valentin- nap meg társai. De azért most neki is nagyon tetszett a lámpa amit csináltunk. Az ember változik!

De mi is az a halloween?
A boszorkányok, szellemek és kisértetek ünnepe az angolszász országokban, ahogy itt Ausztráliában is. A töklámpást pedig Jack O’Lantern-nek hivják.
Ki is volt az a Jack? Állitólag egy részeges kovács volt, aki egy olyan igéretet kapott az ördögtől, hogy a lelke nem kerül a pokolba ha meghal. De a lelkét nem fogadták be a mennyországba sem a sok iszákossága és csinytevései miatt. De az ördög is haragudott rá amiért korábban megviccelte, és nem engedte be a lekét a pokolba. Jack kapott az ördögtől egy izzo fadarabot (állitólag a pokol tűzéből), amit egy marharépába rakott bele lámpásnak. Azóta ennek a lámpásnak a fényénél keresi a lelke a nyugvóhelyét. Mivel a marharépa nem látványos ezért használnak tököt illetve ebből több volt, mint a répából.
A töklámpás fénye távol tartja a gonosz szellemeket valamint ezzel világitottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.
Ennyit a meséből:)
Halloween eredetileg kelta eredetű ünnep. A szó szerinti forditásban Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. A hiedelem szerint ezen az éjjelen vándorolnak az elöző évben meghalt emberek lelkei a halottak birodalmába.




ITT látható a lámpás



Nem nagyon lett félelmetes, majd jővőre:) 

Tünde 

No comments:

Post a Comment