27 October 2010

Én és a diéta

Mióta az új  házban lakunk belekezdtünk a paleo diétába. Nem könnyű, de megoldjuk. A gyerekek      többé- kevésbé szintén betartják. Már régóta kiiktattuk az életünkből a tartósító szereket és a többi szemetet. Az év elején megcsináltam egy 10 napos igen kemény méregtelenítést. De akkor az még nem hozott eredményt, mert a nyelvem bizony lepedékes maradt.( A lepedékes nyelv jelzi, hogy még vannak mérgek a szervezetben) Továbbra is rendületlenül vigyázok az egészségünkre. A paleo diéta eredménye vagy sem azt nem tudom, de a nyelvem szép rózsaszín és lassan mennek le rólam a kilók is. A közérzetem jó, vagyis jól érzem magam a bőrömben.
Na de tegnap csináltam a krémest és a krémet megkóstoltam, nem sokat csak megnyaltam az ujjam. Este azt hittem, hogy meghalok. A hasam majd szétdurrant, úgy fájt, hogy aludni sem tudtam. Nem gondoltam volna, hogy ennyire el lehet szokni a szénhidráttól és tejtől. A krémbe tapióka lisztet raktam, ami ugye szénhidrát. Aztán volt benne tej, amit szintén nem iszok. Sajtot eszünk, de az már nem ugyanaz, mint a tej. A fájdalom annyira erős volt, hogy nem lesz nehéz továbbra is betartani a diétát.
Azért gondolom, hogy a tegnapi krém kóstoló lehet a ludas, mert azon kívül semmi olyat nem ettem, amit előző nap ne ettem volna.
A gyerekek szívesen eszik azokat az ételek, amiket főzök, ízlik nekik. De azért reggelire továbbra is zabkását esznek, csak nem cukrot, hanem mézet raknak bele. Imádják a makadámi mézet. Naponta isznak tejet, sok sajtot esznek de  Andrisnak vigyáznia kell a laktózzal. Neki goudat sajtot veszek, vagy olyat amit sokáig érlelnek. Szerencsére egyre több gyümölcsöt is esznek, mert csak ritkán van itthon édesség. Régebben ha volt itthon cukor vagy csoki akkor amíg látták ették, most ez megszűnt. Viszont két naponta megyek gyümit vásárolni, mert rájöttek, hogy a gyümölcs is édes és még rost is van benne, ami egészséges. Na igen, kenyeret a szokásos értelemben nem esznek, de van itthon lapos kenyér (wrap). Kukorica lisztből csinálják és nincs benne élesztő. Olyan guszta szendvicset csinál az Andris, uborkával és sajttal vagy egy kis csirkével.
Ha pedig édességet akarnak enni, akkor csinálok valamit, mint tegnap a krémest.
Sajnos a magas vérnyomás és a cukorbetegség előfordul a családban, próbálom lecsökkenteni a kockázatot.

A mottóm "Ne azért éljünk, hogy együnk hanem azért együnk, hogy éljünk".

Tünde

2 comments:

  1. Pontosítsunk:
    A szénhidráttól nem szoktál el, hisz azt a gyümölcsök és a zöldségek is tartalmaznak. A tapióka meg keményítőt tartalmaz, lehet, hogy ez ártott, de persze a tej is okozhatta a problémádat. De ha eszed a kukoricás wrapot, amiben szintén van keményítő, akkor inkább a tej lehetett a ludas. Ki tudja :)

    Júliusban egyszer csináltam hagyományos pogácsát - hú, de megfeküdte a gyomromat! Olyan volt, mintha minden egyes darab megakadt volna a gyomorszájamnál :-/ Nálam a finomított búzaliszt lehetett a gond.

    ReplyDelete
  2. Koszi Alexa a tanacsot.
    En nem eszem wrapot. Azt csak a gyerekek szoktak enni. Semmi lisztes es kemenyitos etelt sem ettem az elmult honapokban. Ezert is gondoltam, hogy ez arthatott meg vagy a tej. De most legalabb tudom, hogy torkoskodni sem lehet.
    Ami vegulis nem akkora baj. Nem igaz?:)
    Tunde

    ReplyDelete