16 October 2009

Az elmúlt napok

Az elmúlt napokban nagyon elfoglaltak voltunk. Nem is volt időm ránézni a blogra.

A szavazás befejeződött, nem szavaztatok túl sokan, de az első helyen a böfögés és szellentés végzett. Szerintem ez egy nagyon rossz szokás itt Ausztráliában. Persze ez egy természetes dolog, csak nekem valahogy úgy tűnik, hogy itt ebből sportot űznek. A második helyen végzett a Karácsonykor meleg van. Nekem nagyon furcsa volt az első évben, hogy amikor eddig hideg volt karácsonykor, most szakad rólam a viz. A mai napig nem igazán szoktam meg. Nem azért mert hiányzik a hideg, csak nincs karácsonyi hangulatom.
A harmadik helyen holtverseny alakult ki. Nem sorolom fel, mindenki megnézheti a blogon.
A másik nagy esemény, hogy vettünk egy második kocsit, mivel András is reggel 6-ra jár dolgozni, ezért aktuális volt a második autó. Most én vezetem hogy szokjam, mert elég nagy. A gyerekek nagyon élvezik a luxus körülményeket, amiket az új autó (Hyundai Sonata) nyújt.

Apukám számitógépét is próbáltam rendbe tenni a héten, mert végre rászánták rá magukat, hogy bekötettik az internetet. Nem végeztem még, de már alakul a dolog. Most a kamerát bróbálom felinstallálni a gépre.

A kislányomnak találtam két régebbi csehszlovák mesefilmet. Én is annyi idős voltam, mint Ő most, amikor láttam őket. Kiváncsi vagyok, mennyire fog neki tetszeni. A 'Le a cipővel' vagy a 'Kemény kalap és krumpliorr' nagy kedvencek. Nagyokat nevet Bagaméri ügyetlenségén. Érdekes látni, hogy ezek a filmek még a mai napig mennyire lekötik a gyerekek figyelmét, és semmit sem vesztettek varázsukból.

A blogon egy új rendszert vezettem be, persze ideiglenesen. Moderálom a hozzászólásokat. Az előző post felrakása után, rengeteg hozzászólás érkezet különböző postokhoz. Valaki(k) japán vagy ázsiai linkeket rakosgattak fel, amik porno lapokra mutattak. Ezért döntöttem úgy, hogy csak moderálás után jelenhetnek meg a hozzászólások. Remélem ez nem tart sokáig és visszaáll  a szólásszabadság.

Egy kicsit más.
Náhány napja volt a rádióban, hogy az ausztrál államok közül itt Queenslanben a legmagasabb a benzin ára. Persze nem azért mert drága a benzin, hanem mert olyan magas az adó, amit a Queensland State Government beleépitett az árba. Ezért az ellenzék kicsit hőbőrgött a parlamentben és felszólitotta Anna Bligh-ot (Queenslan kormányzója), hogy tegyen lépéseket ez ügyben. Nagyon kiváncsi vagyok, történik-e valami.
Most vettünk egy második autót és bizony engem megdöbbentett, hogy mennyi mindent kell befizetni a kocsi átiratásakor és ezeket mind most vezették be, hogy még több bevétele legyen a State Goverment-nek. Ez sem történt véletlenül, mivel itt a legmagasabb az egy főre jutó állami adósság. Ezt is a rádióban hallottam, hogy Queensland van a legjobban eladósodva az összes állam közül és mivel a gazdaság fellendülőben van, az ellenzék változtatásokat sürget.

Nem tudom, ki mennyire kiséri figyelemmel az itteni dolgokat, de talán hallottátok, hogy nagyon sok indiai él, tanul és próbál emigrálni Ausztráliába. Amivel nem is lenne baj, de észrevették, hogy csalások történtek a papirok beadásánál és ezért megszigoritották a bevándorlási szabályokat. Most mindent és mindenkit jobban ellenőriznek és egy hosszú várólista alakult ki.A bevándorlók nagy része szakácsnak illetve fodrásznak tanul, de közülük csak kevesen akarnak majd ebben a szakmában dolgozni. Sydneyben és Melbourneben nagyon sok szakács és fodrász iskola alakult az indiai diákok számára, de még itt Brisbane-ben is. Lehet, hogy ezek bajban lesznek mert nem nagyon akarják, hogy ennél több indiai  tanuljon itt és vándoroljon be Ausztráliába. Ha az értesülésem nem csal, akkor (Sydneyben?) Melbourne-ben 90 000 indiai él. Ez az arány kezdi felboritani a nemzetiségek közötti egészséges egyensúlyt. Sokan nem nézik jó szemmel, hogy csökken az európai (fehér) emberek aránya. Persze Anna Bligh kijelentette, hogy Queensland szivesen látja az indiai diákokat.

Nálunk is dolgozik két indiai diák. Az egyikük még mosogatóként kezdte, de mára kinőtte magát szakács inasnak, mert hiszen szakácsanak tanul és nálunk csinálja a kötelező 900 órás gyakorlatát. Magyar kollégám veszélyességi pótlékot akar kérni ha az indiai sráccal dolgozik. Szerény egyszerűséggel csak Macgyver-nek hivjuk egymás között, mert bármiből képes fegyvert csinálni, amivel aztán többek között kedves honfitársamat próbálja eltenni láb alól. Az életveszélyes történeteket magyar kollégámtól hallom és jókat nevetünk az indiai fiú ügyetlenségén. Szerencsére én nem dolgozom vele sokat, de néhányszor láttam Őt akcióban, amikor is ügyködése vérbe torkollott. Kötöztem én már be a sebét, miközben sütőtököt vágott. Általam teljesen ismeretlen technikát alkalmazott, mert többet nézte az órát, mint azt amit éppen csinált. Mindeközben egy kb.40 cm pengéjű késsel vagdosta a tököket.  Magyar honfitársam is mesélt érdekes törrténetek, amik igy visszagondolva igen mulatságosak, de azért természetesen nagyon veszélyesek is, főleg mások testi épségére nézve. Arról nem is beszélve, hogy az ételek amik kikerülnek a kezei közül, borzalmasan néznek ki. Ha mi (többi chéf) nem igazitanánk rajta, nem lehetne még felszolgálni sem. Szóval a srác tisztára antitalentum. Ezektől eltekintve emberileg egy kedves fiú.

Más iskolákból is érkeznek hozzánk külföldi diákok, akik néhány hétig itt dolgoznak. 80% nem akar a tanult szakmájában dolgozni én ezért meg szoktam kérdezni őket, hogy miért tanulnak szakácsnak, ha csak a vizum miatt, akkor nem forditok nagy energiát az oktatásukra, inkább azokkal törödöm, akik tanulni is akarnak.

A gyerekek felébredtek, mert lassan megyünk iskolába.

Tünde

No comments:

Post a Comment