23 October 2009

elszúrtam:(

 "Szia,

Múltkor vettem egy mangót, de éretlennek bizonyult. Van valami ismérve, hogy mikor érett? Olyasmire gondolok, mint mondjuk, ha a sárgadinnyének már bontatlanul is jó illata van és az egyik vége fel van puhulva, akkor valszín jó. A görögdinnyét meg kopogtatják és ha kong, akkor jó.

Szép napot"

Ezt Hella kérdezte, de nekem sikerült a comment moderálásánál a publish helyett a rejectet megnyomnom. A fánya comment meg törlödött is. Nagyon korán reggel van még :(

A válaszom az, hogy az érett mangó az illatáról ismerszik meg. Ezt igy nehéz elmondani, de mangó illata van.Fontos a szine is, de láttam én már enyhén zöld mangót, ami belül édes volt, szóval ez annyira nem mérvadó. Aztán egy kicsit puha az állaga. DE szoba hőmérségleten is beérik vagy lehet belőle csinálni mangó chutney-t.
Itt most kezd érni, és a zöldségesbe lehet venni. Most még elég borsos az ára, de azért én vette a fiamnak, mert Ő nagyon szereti. Ritkán lehet belediktálni gyümölcsöt, ezért igyekszemn azt venni, amit szeret és akkor nincs gond.
Az utcákon sok mangó fát lehet látni, az oposszumok nagyon szeretik még zölden is.
A chutney egy kedvelt étel, az indiai változat elterjetebb. Ez olyan lekvár féle, de fűszeres változatba. Kell hozzá sok cukor, ecet nem annyira sok, meg chili paprika, meg persze curry por. Itt én még nem találkoztam tartósitószerrel, értem ezalatt a natruim-benzoatot vagy szalicilt, (persze lehet, hogy van csak én nem tudom, hogy hol lehet ilyet venni) ezért sok cukrot és ecetet használnak, hogy azokkal tartósitsanak. Van még olyan lekvárok tartósitására használatos cukor is, de az inkább csak keményebbé teszi a lekvárt, azt is próbáltam.

Ha érdekel a recept:

2 kg meghámozott és felkockázott mangó
2 citrom vagy lime felszeletelve
3-4 friss chili feldarabolva
750 ml fehérbor ecet
500 g barna cukor
1 evőkanál só
1 evőkanál kardamom mag
1 evőkanál  köménymag
1/2 teáskanál sáfrány vagy kurkuma

A mangót az ecettel, citrommal és chilivel felrakjuk főni, forrás után hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd csökketsük a lángot. kb. 1 óra főzés után a lé elpárolog és a összetevők megpuhulnak, ekkor hozzáadjuk a ledarált kardamomomot és köményt, a sáfrányt beásztatjuk egy kevés meleg vizbe és a vizet hozzáadjuk a chutneyhez vagy beleszórjuk a kurkumát. Egy utlsót forralunk rajta, majd sterilizált üvegekbe tültjük. (Én mondjuk szárz dunsztba tenném, de ezt em irja a recept.) Egy hónap után fogyasztható.

Ezt a receptet egy befőzési könyből vettem, nagyon jó receptek vannak benne, sokat megcsináltam már belöle. A chutneyt lehet sült bárányhoz enni, vagy más sült húsokhoz.

Ha bővebben is érdekel a mangó itt többet is megtudhatsz róla, még egy kis videó is van, hogy hogyan lehet elkésziteni a chutneyt.
http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Mango_a_szerelem_szimboluma?aid=20080110174519


 Tünde

1 comment: