18 October 2009

Egy második út

A cím talán selytelmesen hangzik sokaknak, de ne tessenek aggódni kérem, szó sincs egy újkori krimi kibontakozó szálairól, csupán 'szakmaelfogadtatás-másképpen' lesz a mai postom témája.

Arról van szó ugyanis, hogy - a vízumügyintézés idejét lerövidítendő - amikor mi applikálódtunk (hja, szép magyar szó, mi?) az állandó lakosi vízumra, én a villamosmérnöki diplomámat a VETASSESS-el fogadtattam el, mint Quality Assurance Manager, azaz minőségbiztosítási manager és nem mint villamosmérnök. Jól tessenek figyelni!

Pikk-pakk megvolt, nem kellett tovább várnom a sponzori vízumra, nem kellett az extra költségeket fizetni a gyerekek sulijára, minden OK! Na ja, gondoltam én akkor, csakhogy ez nem olyan egyszerű, mert itt az vagy, akként dolgozhatsz, amilyen papírjaid vannak. Nagyon bürokratikus ország! Vagyis hiába mondja neked a bevándorlási ügynököd, hogy: "Ó, hát ha már megvan a vízum, akkor többé senki sem fogja kérni tőled a szakmaelfogadtatást" - csak légy résen és ne higyj neki! Hacsak nincs egy gyártulajdonos nagybácsikád, akit tényleg nem érdekelnek a papírok, akkor az első kérdés amit feltesznek neked egy állásinterjún, az éppen ez lesz.

Na de nézzük, mit tehetsz ha már így póruljártál és voltál olyan balfék, hogy nem a szabályos utat választottad? A második lehetséges út azoknak adatik meg, akik már állandó lakosok, állampolgárok illetve munkavállalási engedélyük van. Nem én találtam ki, a tippet egy nálam sokkal okosabb brilliáns elme, kedves jóbarátom és egyik mentorom, Németh János ajánlotta. Neki bejött, és most már nekem is. Ajánlom azoknak, akik hasonló csapdába kerültek mint én.

Ez a kormányszerv amiről beszélek, az AEI-NOOSR, a már itt élő-dolgozó polgárok külföldön szerzett papírjait honosítja. Pontosabban megfelelteti azokat egy itteni végzettségi szintnek. Pl az én Műegyetemi diplomám esetében, hiába hogy az egyetem nekem a hangzatos Master of Science-ként (MSc) adott hivatalos fordítást a diplomámról (felülértékelve ezzel pl a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerezhető papírokat, mint ahogyan ez a korábbi magyar oktatási rendszerben meg is volt), a most visszaérkezett papírok azt tanúsítják, hogy a végzettségem Australian Bachelor Degree-nek felel meg. Na jó, nincs is nekem ezzel semmi bajom, végre megvan ez is! Ez egyébként úgy tudom egybevág a 'hagyományos' mérnöki szakmaelfogadtatás eredményével is.

Ez a mód mindössze $295 AUD-ba kerül, sőt gyakorlatilag még olcsóbb, mert ezért az árért két papírt fogadtathatsz el. Mindez egy kicsit drágább, $450 azoknak akik csak átmeneti munka vízummal rendelkeznek. Arról nem is beszélve, hogy itt nem nagyon aprózzák el, valóban csak a hivatalos másolatokat kell elküldeni a fenti hivatalnak - vigyázat, csak másolatot, mert nem küldenek vissza semmit! - egy copy az eredetiről (diploma és leckekönyv), egy a fordításról, meg egy a vízumról ill az állampolgárságot igazoló oklevélről.

Egy másik kellemes csalódás volt számomra, hogy a honlapon ígért minimum 3 hónapos maratoni ügyintézés helyett nekem mindössze 40 nap alatt megvolt a két szakma - egy szakközépiskolai elektronikai műszerés, amit Certificate IV-nak, valamint a már fent említett Műegyetemi diplomám, amit Bachelor Degree-nek ismertek el. Ide másolom az egyiket a hitetlenkedők kedvéért :-)



András

1 comment:

  1. Ügyes megoldás! Csak meg kell találni mindig a megfelelő utat. Nagyon jó, hogy a többi végzettséget is el lehet utólag fogadtatni. Jó, hogy leírtad!

    Szép napot,
    Hella

    ReplyDelete