12 October 2009

Póréhagymás krémleves

Kis családom nagyon szereti a leveseket. A hétvégén ezt a levest főztem nekik, de még mutatóba sem maradt, pedig elég sokat csináltam. Nagyon egyszerű elkésziteni és hamar megvan. Andrisnak laktóz mentes tejszinnel csinálom, mert Ő tej allergiás. Annak nagyon örülök, hogy itt nagyon jól kezelehtő az étel allergia, nagy figyelmet forditanak azokra, akik nem ehetnek meg mindent. Van laktóz mentes tej, tejszin, joghurt persze elérhető áron, nem kell messzire elmenni vagy hatalmas összegeket kiadni ha ilyesmit akarsz venni. Vehetsz természetes édesitőszert vagy gyümölcs cukrot, de csokoladé mentes csokit is kapsz vagy élesztő nélküli kenyeret. Mivel az év elején rákattantam az egészséges életmódra, aminek meg is van az eredménye, ezért kicsit jobban körülnéztem a boltokban. Az elején valóban nagyon megdöbbentem, hogy mennyi szemetet belénk tömnek. Kicsit tovább tart igy a bevásárlás (András nem is szeret eljönni velem bevásárolni, mert én mindent elolvasok), de megéri.

Ime a recept:

Hozzávalók:
4 burgonya meghámozva és vékony kockára vágni
2 póréhagyma alaposan megmosva és felszeletelve
2 gerezd fokhagyma felszeletelve
1,5 l zöldségleves alaplé
2 dl tejszin

Elkészités: 
A póréhagymát és fokhagymát felrakjuk kevés olajon párolni.
Hozzáadjuk a burgonyákat és felöntjük az alaplével. 
Ha megfőtt, átturmixoljuk és hozzáadjuk a tejszint.
Beforraljuk a levest és már kész is.
Tálalhatjuk piritott zsemlekockával.

  Póréhagyma kisokos

Magyarországon kevésbé ismert, de más országokban széles körben fogyasztott zöldségnövény.A vöröshagymával szemben nagy előnye, hogy fogyasztása nem okoz gyomorégést, erős szaga nincs.
- Mint minden hagymaféle, ez is baktérium- és vírusölő.
- Nyersen fogyasztva segíti a bélmozgást, így az emésztést is.
- Serkenti a vízkiválasztást, tehát jó méregtelenítő.
- Ruténtartalmának köszönhetően védi és erősíti a hajszálereket.
- Sok kísérletet végeztek vele, és megállapították, hogy nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztva csökkenti a káros koleszterin-, és növeli a jó koleszterinszintet, hasonlóan a fokhagymához. Annyi a különbség, hogy a póréhagyma ezekből az anyagokból kisebb mennyiséget tartalmaz, így többet kell fogyasztani belőle.
- Azt is megállapították a kutatók, hogy a póréhagyma heti 2-3-szori beiktatása az étrendbe csökkenti a vastagbél- és a prosztatarák előfordulásának kockázatát. A hagymákban található anyagok megvédik a vastagbél sejtjeit a méreganyagoktól, amelyek rákot okoznak.
- A brokkolihoz, spenóthoz, feketeribizlihez hasonlóan kaempferolt tartalmaz, ezzel 1984 és 2002 között végeztek kutatásokat, melynek végkövetkeztetése szerint azoknál a nőknél, akiknek az étrendjében sok kaempferol volt, 40%-kal csökkent a petefészekrák megjelenésének kockázata.
- A hagymaféléket jó mangán, B6-, C-vitamin-, folate-, vasforrásként tartják számon. Ez az összetétel a vércukorszintet stabilizálja, lassítja annak felszívódását, biztosítja, hogy anyagcseréje tökéletes legyen.

- Európában talán a svájciak fogyasztják a legtöbb póréhagymát, kedvelt fűszernövény Angliában, a többi európai országban főleg leveszöldségnek használják. Amerikában egyáltalán nem ismerik.


Jó étvágyat!
Tünde


 

6 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. Bárki is vagy, de legközelebb érthetőbben közöld a mondanivalódat. A fiam ugyan tanul japánul, de még közel sem tud ennyire jól.
    Tünde

    ReplyDelete
  5. Az elöző hozzáaszólásokat töröltem, mert pornólapokra mutatott a link.
    Tünde

    ReplyDelete
  6. Szia!
    Az én kisfiam tejallergiás, így rendszeresen főzök tejtermék nélkül. Tudom, a laktózmentes étrend kissé más, de hátha találsz jó recepteket az oldalamon:
    http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/

    Egyébként hasonló póréhagymaleves recept van az én oldalamon is, igaz, amikor készítettem, a tejallergia még nem volt napirenden.

    Üdv,
    Alexandra
    Sydneyből

    ReplyDelete