02 February 2011

Na még egyszer a CIKLONRÓL

Igen, csak igy nagybetüvel. Több blogon és hiradásban is lehet olvasni, hogy a Yasi kinőtte magát ötös erősségűnek. Nekünk ismét szerencsénk van, mert ugyanúgy mint ahogy az árviz úgya ciklon is elkerül bennünket. Szerencsére a barátok akik arra élnek most már biztonságban vannak, többen elhagyták Cairns-t és délebbre menekültek. Itt Brisbane-ben semmit sem lehet érezni a közelgő katasztrófából. Itt most nagy a meleg és áll a levegő. András alig aludt valamit az éjszaka, még akkor is olyan nagy volt a hőség.

De visszatérve a ciklonokra és más itteni természeti jelenségekre. A gyerekeket már iskoláskorban felkészitik, hogy mit kell egy ciklon esetén csinálni. A Regiék épp tavaly tanultak a természeti katasztrófákról ezért ma el is sorolta nekem, hogy mit kell összepakolni ha ciklon közeleg. Nos, konzerv kaja, palackozott viz, elemlámpa, elemes rádió és tartalék elemek valamint a szükséges gyógyszerek és sebtapaszok, ezek a túlélőcsomag legfontosabb elemei.  Azt is elmondta, hogy mit kell csinálni ha olyan helyen laksz amit ciklon fenyeget. Kötözzd ki vagy vidd zárt helyre a mozditható kerti bútorokat, kukákat stb., ragaszd be az ablaküvegeket és ha módod van rá vágjad le a kiálló faágakat. Nagyon fontos, hogy hallgassd a friss hireket, mivel a ciklonokra jellemző, hogy könnyen irányt változatnak.
A Regi szinte kivülről ismeri az összes ciklont, ami erre megfordult, dátum szerint.Az iskolában filmeket mutattak nekik és felkészitették öket, hogy tudják mit kell majdan tenniük.

Queensland-nek idén már kijutott a katasztrófákból, és még csak február van.  Most már csak jobb jöhet!

Sokat gondolok azokra, akik most elbarikádizva várják, hogy a CIKLON továbbálljon és újra kisüssön a nap.

Tünde

No comments:

Post a Comment