22 January 2011

Richard Wiseman

Hertfordshire Egyetem pszichológia tanszékének professzora. Nagyon sok könyvet publikált, az egyik a Szerencse-faktor. Ebben nem kevesebbet állit mint, hogy " A legújabb kísérletek azt igazolják, hogy az életünkben bekövetkező legtöbb esemény teljesen a saját irányításunk alatt áll".
Tehát ez azt jelenti, hogy a szerencsét meg lehet tanulni.  Persze itt most nem arról van szó, hogy hogyan nyerjük meg a lottón a főnyemerényt. Wiseman szerint néhány kulcsfontosságú szokás megváltoztatása már meghozhatja a "szerencsénket".

Az első, hogy gondolkodjunk másképpen. Gondolkodjunk pozitivan, ne az járjon a fejedben, hogy neked ez nem fog sikerülni, a cél vagy a feladat szinte elérhetelen. Mert akkor az is lesz. A szerencse és az optimizmus kéz a kézben járnak. Ha azt nézed, hogy mi a jó egy helyzetben vagy szituációban akkor még több jót fogsz magadhoz vonzani. Itt egy kicsit most olyan dejavu érzésem van. Mert a Secret is pont ezt mondja. De menjünk tovább és nézzük meg, hogy miket ajánl még Wiseman professzor.

 A második a képzelet és a vizualizáció. Képzeljük el, hogy hogyan fogjuk érezni magunkat ha a munkahelyünkön magasabb poziciót tölthetünk be és ezáltal megugrik a fizetésünk is. Na és persze álmodozzunk arról, hogy a több pénz álltal milyen dolgokat kaphatunk meg, miket érhetünk még el. Mert, a vizualizáció segit fókuszálni és lelkesit. Ezáltal olyan apró döntéseket hozol meg, amivel végül elérheted a célodat. De már megint olyan dejavu érzésem van.

A harmadik, és szerintem egy nagyon fontos szokás a lazitás. Meg kell tanulni lazitani, és ez szerintem egy nagyon nehéz dolog. Valamit annyira szeretnénk, és csak azon jár az agyunk, hogy szinte már csőlátásunk van. Na, pont ezen kell változtatni! Mert a szerencse nagyrészben azon múlik, hogy megragadd a kinálkozó alkalmat. Régebben hallottam valakitől, hogy " a szerencsés ember észreveszi a lehetőségeket a szerencsétlen, pedig elmegy mellettük".  Tehát, ne görcsölj azon, hogy minden a legtökéletesebben sikerüljön, engedd a dolgokat néha véletlenül megtörténni. Ne húzd fel magad ha  valami nem az elképzeléseid szerint történik, lehet pont igy jársz majd jobban.

A negyedik szokás pedig a változtatás. Úgy még senkit sem ért nagy szerencs, hogy egyhelyben ült és várta, hogy történjen valami. Menjünk elébe a szerencsénknek, próbáljuk ki magunkat minél több helyen az életben. Legyünk aktivak és kezdeményezőek. Ekkor eljönnek a nagy lehetőségek is. Minnél több helyen vagy annál valószinűbb, hogy az egyik lesz a nekedvaló. 

Valahogy végig olyan dejavu érzésem volt, ahogy olvastam a cikkeket. A secretben is ezekről van szó ha talán nem is mindenhol ezekkel a szavakkal. Viszont a lényeg, hogy ezeknek a munkáknak az elolvasása és a bennük való hit segit abban, hogy jobbá és szebbé tehesd az életedet. Mert milyen sivár is az, amikor azon keseregsz, hogy milyen szerencsétlen vagy és máson sem jár az agyad, hogy neked az élet csak rossz lapokat osztott.
De ha ebből a gondalatkörből ki tudsz lépni, akkor minden  szép és szines lesz, és meglátod az élet apró örömeit.

Ennek a videónak azt a cimet is adhatnánk, hogy minden nézőpont kérdése



Milyen igaz ez az élet bármely szituációjára, hogy csak nézőpont kérdése az egész.

Kapcsolódó linkek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Wiseman
http://www.richardwiseman.com/
http://richardwiseman.wordpress.com/

Tünde

No comments:

Post a Comment