20 September 2009

Everyday life

Helló Mindenki!

Komolyan mondom, már alig jutok a bloghoz, a feleségem annyit publikál. Na mindegy, fel kell kössem a gatyámat.
De itt a hétvége, nézzük mit is csinál egy átlagos ausztrál család?

A legtöbben, mint otthon is nagy melegben, lehúznak az óceánhoz, de legalábbis kimennek a kertben gondosan telepített és sós vízzel töltött medencéhez. Itt az óceán igazán közel van, Brisbane Citytől mindössze 20 perc autóút Wynnum vagy Manly, mindkettő kellemes hely egy kis sétára, lábáztatásra az óceánban. Lazításképpen elfogyaszthatunk egy kis frissen sült halat, tintahalat sült krumplival valamelyik helyi Fish and Chipsben. Még életemben nem láttam ennyi csodabogarat, mint amit itt felkínálnak - érdemes kipróbálni őket mert nagyon finomak, bár az egészséges életmód megszállottjai nem esküsznek az olajban sült dolgokra.




Ha kicsit távolabb autózunk, még mindig elérhető közelségben van délen Gold Coast, északon pedig Sunshine Coast. Mindkettő egy-egy turista paradicsom - Gold Coast sokkal zajosabb, sok egyetem, iskola működik itt így sok fiatal él a környéken, míg Sunshine Coast kicsit visszafogottabb, a nyugodtabb életet élők jobban kedvelik. Míg a Gold Coast felé autózva sok gyerekeknek való látványosság van - White Water World, Movie World, Sea World hogy csak a legnagyobbakat említsem, addig az A1-esen vagy talán inkább  igazából a párhuzamos 60-as úton észek felé haladva a természeti szépségek ragadják meg a figyelmünket. Először az óceánnál Bramble Bay ill Deception Bay, majd tovább menve a Glasshouse Mountains, Big Pine Apple, a Hinterland régió kínálnak látnivalót. Az út mellett farmok kínálják olcsón friss terményeiket, de benézhetsz egy gyömbér, méz, vajgyárba  ill. egy macadamia gyárba is. Életemben nem ettem még olyan friss, finom ananászt, vagy frissen készült ginger beert mint errefelé.




És ha mindez nem elég, elmehetsz egy étterembe, számos van minden suburb központjában - ehetsz kínait, thait (ha bírod a csípőset) indiait, mexikóit, és sorolhatnám. Mostanaában sok thai ételt eszünk itthon is - nem annyira csípősen mint a thai-ok mert nekik azbesztből van a nyelvük, de az ételeik frissek és ízletesek, kevés főzéssel készülnek. A technikájáról majd Tündi mesél, elvégre az ő reszortja. Én csak élvezem az új ízeket.




Tegnap éppen mi is vacsorára voltunk hivatalosak egy baráti családhoz. A jó társaság, jó ételek (thai és kínai) és jó borok igazán kellemessé tették az estét. Itt nem ritka, és nem is nagy ügy ha éppen egy híres ember társaságát élvezheted. A beszélgetés ugyanolyan közvetlen és kedélyes, még akkor is ha kényes és komoly témákról folyik. Az emberség és barátság légköre itatja át az estét és semmi sem ronthatja el azt, mert a pillanat mindenek felett áll.

András

1 comment:

  1. Szia,

    Tényleg sós vízzel van feltöltve a medence? Azt tudom, hogy az ivóvízzel spórolni kell, de hogy kerül a sós víz a medencébe? :)

    Szép napot.
    Hella

    ReplyDelete