22 September 2009

Sajttal és spenóttal töltött sült krumpli


Sajttal és spenóttal töltött sült krumpli

Hozzávalók/ 4fő:

4 nagy burgonya/ megmosva, lekefélve a héja
40g vaj
2 evőkanál liszt
2 bögre tej (zsirszegény)
1 1/2 bögre Cheddar sajt ( vagy bármely erőteljesen aromás sajt)
150 g spenót levél
1/4 bögre dió / durvára vágva

Elkészités:

- Melegitsük elő a sűtőt 200 C-ra, a burgonyákat szúrkáljuk meg hurkapálcával majd rakjuk bele az enyhén kiolajozott tepsibe és süssük kb. 45 percig.
- Ha a burgonyák kihültek (praktikus mondjuk elöző nap megsütni), vágjuk őket hosszába ketté és kaparjuk    ki a belsejüket (tegyük félre) úgy, hogy egy kb. 0.5 cm széle maradjon, majd fújjuk be olajjal a krumplikat és    rakjuk vissza a  sűtőbe 15 percre.
- Amig a krumpli sül készitsük el a tölteléket. Olvasszuk fel a vajat közepes hőmérségleten majd keverjük hozzá a lisztet. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá lassana tejet, vigyázzunk nehogy csomós legyen. Majd tegyük vissza lassan forrni. Ha már forr, adjuk hozzá fele sajtot és vegyük le a tűzről. Keverjük bele a spenótot és a diót. Legvégül a adjuk hozzá a burgonyák összetört belsejét.
- Kanalazzuk be a tölteléket a burgonyák közepébe, majd szórjuk meg sajttal a tetejét és tegyük vissza a sűtőbe 10 percre vagy amig a sajt megolvad és aranybarna szin lesz.

Süthetünk hozzá paradicsomot, aminek az elkészitése nagyon egyszerű.

Várgjuk hosszába ketté a paradicsomokat, majd szórjuk meg apróra vágott bazsalikommal, sóval és borsa. Legvégül egy kics oliva olajjal locsoljuk meg, 5-10 percre rakjuk sűtőbe, de persze a legjobb ha van grill, mert ott 5 perc alatt is szép barnára megsül.




 Egy köznapi zöldség

Kevés olyan zöldségfélénk van, amely olyan hosszú múltra tekinthet vissza, mint a burgonya.
 Azt az elképzelést, hogy a burgonya hizlal, mára az orvostudomány megcáfolta, a hízásért az elkészítés során használt zsiradék a bűnös. Egy burgonya 68 kaloriát tartalmaz, a benne lévő fehérje magas, zsírtartalma alacsony és rosttartalma magasnak mondható. A krumpli C és D vitaminban gazdag, fogyasztása elengedhetetlen. Kálium, magnézium és vas forrás. Tippek, hogyan készítsünk egészséges ételt a burgonyából? -Lehetőleg héjában főzzük, süssük vagy grillezzük a krumplit. Így megőrzi a vitaminokat és az ásványi anyagokat. -Mindig főzés előtt hámozzuk meg, és ne tegyük bele vízbe, mert az áztatás során sok ásványi anyagot elveszít. -Addig főzzük, ameddig mindenképpen szükséges.

A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy forrázott sebeket gyógyítanak.

A zöld burgonyának nemcsak az íze rossz, de mérgező is! 

 Jó étvágyat!
Tünde  


No comments:

Post a Comment