21 September 2009

Nicosiai saláta

Nicosiai saláta

Hozzávalók/2fő: 

2 tojás/keményre főzve, negyedekbe vágva
100 g zöldbab/enyhén párolva 
1/2 fej Cos/római saláta/jól megmosva, lecseppegtetve és nagyobb darabokra tépkedve
2x95 g olajos tonhal konzerv/lecseppegtetve
1 szál szár zeller/vékonyra szeletelve
6 mini roma paradicsom vagy koktél paradicsom/félbe vágva
8 fekete oliva bogyó
 Francia salátaöntet/a receptjét lentebb találhatod

Elkészités: 

- Hozzávalókat tegyük egy tálba. Szépen elrendezzük, hogy dekorativ legyen.
- Tálalás elött meglocsoljuk a dresszingel.

Francia Dresszing

Hozzávalók:

80 ml. fehérbor ecet
2 evőkanál Dijon mustár
1 teáskanál cukor (én gyümölcs cukrot használok)
160 ml. oliva olaj

Elkészités: 

- Egy kis tálkában keverjük krémes állagúvá az ecetet, mustárt és a cukrot.
- Lassan, szinte cseppenként adjuk hozzá az olajat és addig keverjük, amig sűrű krémes állagú lesz.


Gyógyító saláta - a római saláta 
 
Nem is gondolnánk hogy 10 dkg-nyi római saláta elfogyasztásával napi K vitamin szükségletünk másfélszeresét, A vitamin szükségletünk 58%-t, C vitamin szükségletünk 45%-t veszzük magunkhoz. Ezenkívül még magas a folsav, mangán, króm. potászium, B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalma is.

C-vitamin,betakarotin tartalma együtt dolgozik a koleszterin oxidációjának a megelőzésén, mivel az oxidált koleszterin válik ragadóssá és zárja el az erekben a vér áramlásának az útját ha ezt megelőzzük távol tartjuk magunktól az infarktus veszélyt.

Folsav tartalma segít átalakítani az erekre káros homocysteint jótékony vegyületekké. Magas potászium tartalma pedig a vérnyomás csökkentésében játszik szerepet.

Magas K vitamin tartalma segíti a csontritkulás megelőzését. Jelentősen csökken a csípő törések száma azoknál a hölgyeknél akik naponta egyszer vagy többször fogyasztanak salátát.
Kisérletek azt is bizonyították, hogy a K-vitamin megakadályozza az ideg sejtek oxidációs elhalását ezért eredményesen használható az Altzheimer betegség gyógyításában, megelőzésében. Sőt bizonyos máj és prosztata daganatok esetében is bizonyított a jótékony hatása.


Nem hízlal, finom és még az egészségünket is védi.


Jó étvágyat!
Tünde

No comments:

Post a Comment