20 September 2009

Fűszeres lazackrém

Fűszeres lazackrém

Hozzávalók:

1 doboz konzerv lazac (210g)
250g krémsajt
2 evőkanál petrezselyem
1/3 bögre oliva olaj
1 gerezd foghagyma, összenyomva
1 francia kenyér

Elkészités:

- Melegitsed elő a  sütőt 180 C-ra.
-  Szeleteljük fel a kenyeret kb. 1 cm szeletekre.
- Keverjed össze a oliva olajat a foghagymaval és kenjed meg a kenyereket az olajjal.
- Süssed ropogósra a kenyereket.
- Öntsed le a lazac levét (távolitsad el a csontokat és bőrt, ha van benne).
- Tedd bele turmixba a halat, krémsajtot és egy limenak/citromnak a levét.
- Turmixoljad addig, amig krémes nem lesz, öntsed ki egy tálkába és izesitsed sóval és borsal, majd szórjad meg petrezselyemel.
- Piritósra kenve fogyasszuk.

 Lazac

A lazac a legízletesebb halak közé tartozik, húsa rózsaszínű és kiváló ízű. Ebből a húsfajtából gyakran készítünk előételt, remekül illik gyümölcsökhöz.
A halfogyasztás kedvező élettani hatásait már az ókori Távol- Keleten is felismerték, kutatások bizonyítják, hogy a halhús olyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak a magzat és a fiatal gyermekek fejlődésére, az aktív felnőttek és idősebbek fizikai képességeire is.
A lazac a legtisztább húsú hal, amely szabadon portyázik, távol a partoktól, a mély tengerekben, ahol a vizminőség szinte kiváló. A lazac húsában fellelhető Omega 3 segít megelőzni a vér egyes alkotórészeinek kóros összetapadását, csomósodását,így azok nem képesek az erek falára tapadva lerakódni. A kutatások szerint jó hatassal van a szervezetben lévő gyulladások normalizálására, megelőzheti az ízületi reumatikus jellegű betegségeket is. Az Omega 3 az egyes agysejteket körülölelő kocsonyás anyagba hatolva védik azokat az Alzheimer-kór és az öregedés ellen is.


Jó étvágyat!
Tünde

2 comments:

  1. Imádom a lazacot, de nem mindig sikerül jól átsütni. :s

    ReplyDelete
  2. Az nem ront a minosegen ha a kozepe nyers marad. A lazac az egyik hal, amit lehet enni nyersen is. Vannak olyan receptek, amikhez a lazacot nem kell megfozni. Tunde

    ReplyDelete