25 September 2009

Spenóttal és csirkével töltött hagyma

Spenóttal és csirkével töltött hagyma

Hozzávalók/4fő:

4 nagy vörös hagyma (kb. 25 dkg legyen egy hagyma) / megpucolva 
1 evőkanál oliva olaj
4 vékony szelet bacon szalonna / fonomra kockázva
200 g csirke darált hús 
1 gerezd foghagyma / vékonyra szeletelve
40 g spenót levél
1 tojás
1/3 bögre reszelt parmezán
2 evőkanál friss bazsalikom / finomra apritva
1/3 bögre kenyér morzsa / régebbi kenyérből

Elkészités: 

- Melegitsük elő a sütőt 180 C-ra. A hagymákat tegyük 10 percre forrásba lévő vizbe. Majd szürjük le és várjuk meg, amig kihűlnek.
- Vágjuk ketté a hagymákat és szedjük ki a közepüket úgy, hogy 1 cm legyen a szélük. Vágjuk a hagymák belsejét finom kockára, késöbb még szükségünk lesz rá. 
- Melegitsük fel az olajat és rakjuk bele a bacont, a foghagymát és a darált húst és állandó keverés mellett addig piritsuk, amig a csirke aranzbarna szinű nem lesz.
- Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a spenót levelet, a hagymát, tojást, a parmesant és a bazsalikomot valamit a kenyér morzsa felét. Keverjük össze és izetitsük sóval ha szükséges és borssal.
- A tölteléket kanalazzuk a hagymákba. A megmaradt kenyérmorzsát és parmesant keverjük össze és szórjuk a hagymák tetejére. Csöppögtessünk meg egy kevés olajjal és 30-35 perc alat süssük arany barnára.



A sokrétű és változatos vöröshagyma 
 
 A növény hagymáját használják gyógyászati célokra. Kéntartalmú vegyületeket, B1-, B2-, C-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket tartalmaz.

A vöröshagymát külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk. A népi gyógyászatban használták hurutos- és légúti megbetegedések, emésztőrendszeri bántalmak, magas vérnyomás kezelésére. 
A vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére használják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre. A hagyma gátolja a trombózis, a vérrögképződés kialakulását, segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést. Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, enyhíti a bélgörcsöket. Kutatások megerősítették baktériumölő hatását is. Az ellenálló-képességet növeli, így érdemes bármilyen gyulladás esetén több vöröshagymát fogyasztanunk. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.
Vizsgálták a hagymának a rákkal szembeni védőhatását is, mert egyes feltevések szerint kénvegyületei gátolhatják bizonyos tumorsejtek növekedését, burjánzását.

Ha sok vöröshagymát fogyasztunk, a belekben a gáztermelés fokozódik.




Jó étvágyat!
Tünde 

  

No comments:

Post a Comment