24 September 2009

Csirkés sütőtök saláta

Az elmúlt évtizedekben kizárólag bébipapit főztünk belőle, vagy nagy néha sütöttünk belőle néhány szeletet a hosszú téli estéken. Pedig a sütőtök ízletes, változatosan elkészíthető ínyencség. Ne félj tőle, próbáld ki!

Otthon bizony nem nagyon szerettem az izét mert nekem túl édes volt és a nagymamám csak megsütötte a sütőben, szóval én elkönyveltem, hogy nem szeretem. A kisfiam/nagyfiam, amikor baba volt imádta bármilyen formában. Mikor kijöttünk Ausztráliába akkor jobban kezdtem megbarátkozni vele, mondhatni kezdtem megszeretni. Mára pedig egyre gyakrabban megfordul az asztalunkon.




Csirkés sütőtök saláta

Hozzávalók/4fő:
2 csirke mell filé (megsütve, ha van maradék sült csirke az is megfelelő)
1 1/2 evőkanál oliva olaj
1/4 bögre balzsam ecet
350g sütőtök 2 cm kockákra vágva
100g rocket/rukkola saláta
200g koktél paradicsom félbe vágva (ha nincs akkor rendes paradicsom is tökéletes, de akkor vágjuk 2 cm kockákra, mint a sütőtököt)
200g vajbab/ enyhén párolva
1/2 lila hagyma

Elkészités:
- Melegitsük elő a sütőt 200 C-ra.
- Tegyük a sütőtök kockákat egy sütőpapiral kibélelt tepsibe majd izesitsük sóval/borsal locsoljuk meg egy kevés oljjal. Süssük arany barnára.
- A csirkéket is süssük meg a szokásos módon, ha maradék sült csirkét használunk akkor akkor daraboljuk fel nagyobb darabkákra.
- Tegyük a  salátát, babot, paradicsomot és a hagymát egy tálba majd adjuk hozzá a csirkét és a megsült sütőtököt.
- Sózzuk/borsozzuk izlés szerint majd tálalás elött locsoljuk meg az oliva olajjal és  a balzsam ecettel.


Sütőtököt mindenkinek! 

Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket, de leveseket, köreteket is készíthetünk.

A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.

A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék. Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.

A sütőtök kimondottan ízletes, sáfránnyal, curryvel, babérlevéllel, szerecsendióval; édesség készítésekor vaníliával és szegfűszeggel.

Vigyázz, ne süsd túl, mert akkor megég, és összeesik! 



Jó étvágyat!
Tünde  

No comments:

Post a Comment