19 September 2009

Lazaccal töltött sushi labda

A mai napra egy kicsit időigényesebb receptet választottam, hiszen hétvége van, olyenkor több idő van főzőcskézésre. Remélem, hogy minden alapanyagot meglehet találni Magyarországon.

Lazaccal töltött sushi labda 


Hozzávalók: 
2 sushi rizs (helyetesithető kerek szemű rizzsel)
1/3 bögre risz ecet
2 evőkanal cukor (én gyümölcs cukrot használok)
1/4 bögre szezámmag, megpiritva
1/4 bögre fekete szezámmag 
100 g füstölt lazac, finomra vágva
kis uborka, kimagozva és finomra vágva
2 evőkanál majonéz
1/2 kávéskanál Wasabi
Szója szósz


Elkészités:
- Mossad át a riszt néhányszor, majd 3 bögre vizzel felöntve forrás után lassú tűzön kb. 12 percalatt fedő alatt    megfőzzük. Majd kb 10 percig fedő alatt pihentetjük.
- A rizs ecetet a cukorral es csipet sóval összekeverjük, megvárjuk, amig a cukor felolvad.
- Keverjük össze rizst és az ecetet, majd teritsük ki  egy tepsire, hogy a rizs kihűljön.
- Keverjed össze a szezámmagokat.
- A lazacot, uborkát, majonézt és a Wasabait keverjük össze kis tálkában.
- Vegyünk a kezünke egy jó evőkanálnyi rizst és formáljunk belőle labdát.
- Az újjunkal nyomjunk egy kis mélyedést a rizslabda közepébe, majd egy kiskanál segitségével rakjunk bele      egy kis lazacos tölteléket. Majd a lyukat fedjük le egy kis rizzsel és formáljunk belőle újra labdát.
- Forgassad bele a szezámmagokba, ha végeztünk az összes rizzsel akkor egy órára tegyük hűtőbe az elkészült    sushikat.
- Szója szószba forgatva fogyasszuk.


A csodálatos szezámmag 

Különös módon az európaiak a szezámmagot legtöbbször csak kenyerek vagy rágcsálnivalók tetejére hintve használják. Szinte sehol nem használják a magokat ételek ízesítésére vagy alapanyagként.
A világ más tájain egészen más a helyzet: a szezám előfordul számos szószban, curryban, pasztaként vagy jellegzetes illatú olajként.
 A szezámolaj többek között azért olyan jó, mert magas hőmérsékleten sem savasodik, és olyan intenzív az illata, hogy már egy kis mennyiség is rengeteg ételhez elegendő.
Kínában ötezer éve használják a szezámmagból sajtolt olajat tintához és főzéshez. Európában most van terjedőben a szezámolaj. Vizsgálatok szerint az olajok közül leginkább a szezámmag olaja gátolja a melanoma sejtek (rosszindulatú rákos sejtburjánzás) növekedését.
Tudtad, hogy egy fél pohárnyi szezámmag 3x annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej? A kalcium mellett remek mangán, réz, magnézium, vas, foszfor, B1 vitamin, cink, E vitamin, egészséges fehérje és rost forrás is ez az apró mag.




 Jó étvágyat!
 Tünde


No comments:

Post a Comment