18 September 2009

Sült paprika saláta ricottával



Sült paprika saláta ricottával


Hozzávalók:

2-2 közepes sárga-,piros-, és zöld kaliforniai paprika
80g rocket saláta (ehez a végén találsz egy megjegyzést)
1 kis fej lila hagyma-vékonyra szeletelve
240g ricotta sajt - apró darabokra tördelve
oregánós saláta öntet ( a receptet lejebb találod)

Elkészités:

- A sütőt felmelegetitjük kb. 200 C-ra.
- A paparikákat negyedekbe vágjuk, kimagozzuk , majd a héjukkal felfelé tepsibe rakjuk.
- kb. 20 percig sütjük vagy addig amig a héjjuk megég. (ha gáztűzhelyed van, akkor a láng fölött is       megsütheted a paprikákat)
- A paprikákat tálba szedjük és letekarjuk műanyag fóliával.
- kb. 5 perc után a paprika héját eltávolitjuk.
- Amig várunk, hogy a paprikáról leváljon a héj, elkészitjuk a dresszinget.
- A letisztitott paprikákat egy tálban összekeverjük a rocketel és a hagymával majd megszórjuk a sajtal.
- Végül meglocsoljuk a dresszingel.



 

Oregánós salátaöntet

Hozzávalók:

80 ml oliva olaj
2 evőkanál vörösbor ecet
1 gerezd fokhagyma-összenyomva
1 evőkanál finomra vágott oregánó

Elkészités:

- A hozzávalókat tedd egy csavaros üvegbe és jól rázzad össze (nagyon praktikus megoldás).

Mi is a rocket? Hátha valaki nem ismeri:

Rocket = A rukola vagy más néven borsmustár Közép- és Dél-Európában honos, de megtalálható Észak-Amerikában is.
E gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség mostanában kezd igazán divatba jönni.
Hazánkban még annyira ismeretlen, hogy magyarul többféleképpen is írják: rucola, rukola, ruccola, rukkola. Ebből is látszik, hogy néhány évet még várni kell hazai "meghonosodására". Az viszont biztató, hogy néhány éve még csak a nagy bevásárlóközpontokban lehetett kapni, ma már azonban a kisebb zöldségeseknél is elérhetővé vált.
Zöld leveleiből frissen készíthetünk vitamindús, különleges ízű salátákat. Cserépben és balkonládában is termeszthető.

Miért jó?
A rukola nemcsak finom, hanem egészséges is, hiszen A-, C-, és K-vitamin-tartalma figyelemreméltó, de tartalmaz kalciumot és vasat is.
 
Jó étvágyat!

Tünde


1 comment:

  1. Imádom a rukkolát! Annyira finom fűszeres íze van! Amint rákerül az olívaolaj és a balzsamecet, letehetetlen. Pláne egy kis csirke vagy pulyka husival. :)))

    ReplyDelete